Tiada Doa yang Sia-Sia !

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on google
Share on telegram

Tiada Doa yang Sia-Sia !

Khazanahalquran.com – Semakin banyak permintaan kita kepada manusia, semakin banyak pula harapan yang sia-sia.

Semakin banyak kita berharap, semakin sering kita kecewa.

Namun berbeda jika kita banyak meminta kepada Pemilik Alam semesta. Sebanyak apapun doa yang kita panjatkan, sesering apapun permintaan yang kita lantunkan, tidak akan ada yang sia-sia.

Mungkin Allah tidak mengabulkannya disaat itu juga, tapi ingatlah bahwa Allah tidak akan melupakannya.

Bersabarlah sejenak karena Allah akan memberikannya di waktu yang paling indah.

وَمَا كَانَ رَبُّكَ نَسِيًّا

“Dan tidaklah Tuhanmu lupa.” (QS.Maryam:64)

Semoga bermanfaat….

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on google
Share on telegram

Comments 1

  1. Azrin says:

    Setelah berusaha bertahun ( sudah lebih 3tahun)… tidak pernah untung menternak, pelbagai musibah melanda, tetapi duit sahaja keluar… duit simpanan habis.. berdoa setiap hari siang dan malam selepas solat atau waktu teringat.. solat 5 waktu wajib, solat sunat duha, solat sunat sebelum subuh, solat subuh selalu di surau, jadi imam surau di taman perumahan.. bersedekah sembunyi… berasa sedih melihat orang yang susah dihadapan mata tapi tak mampu nak tolong.. menderma jika ada duit dalam poket ke surau, fakir miskin, hampir setiap tabung derma yang saya nampak, pelbagai wakaf, berbuat baik kepada haiwan dengan member’s makan seperti anjing dan kucing yg meminta di hadapan rumah, saya sanggup beli roti di kedai atau memasak lauk untuk beri haiwan makan didepan rumah, memberi duit kepada emak setiap bulan, tidak pula menerima duit atau meminta duit jika emak minta belikan barangan dapur dan ubatan semua saya guna duit sendiri dalam poket, sayagkan mak ayah dan hormatkan mereka.. tetapi, Allah masih nak uji.. saya masih bersedih dengan pelbagai ujian yang Allah berikan kepada saya dalam menjalankan ternakan.. saya fikir jika kerja sendiri, pendapatan lebih halal, tak mungkin ada dosa curi tulang atau guna waktu kerja untuk hal sendiri, saya cuba jaga… tapi saya masih bersedih sebab doa supaya perniagaan ternakan maju masih tidak dimakbulkan.. ternakan jatuh sakit, panggil veterinar dan beli pelbagai ubat, ternakan masih mati, duit pusingan modal habis.. masalah elektrik ke tempat ternakan pula berlaku, habis ihtiar panggil kontraktor betulkan.. masih tak boleh.. nak beli makanan untuk rumah sendiri sudah tak cukup.. saya sudah tidak lagi memberi duit pada emak, tidak lagi mampu beli barang dapur untuk dia.. tengak anjing dan kucing minta makanan di hadapan runah saya cakap dalam hati.. maafkan aku sebab dah tak mampu nak bagi kamu makan.. sekarang abg saya yg membantu di tempat ternakan mula merungut.. katanya buat kerja sia-sia bertahun keluar modal sahaja..pergi kursus latihan sana sini, nasihat veterinar.. masih lagi rugi.. saat saya menulis ni.. saya sudah kecewa… saya masih menanggung kerugian… perlukah saya teruskan.. hati saya sakit.. bermula dengan doa, kemudian saya berusaha sambil berdoa, buat perkara yang baik dan menjaga silaturahim antara manusia, berdoa lagi dan bertawakal.. akhirnya perniagaan ternakan saya hampir gulung tikar.. hari ini saya masih bersedih.. terasa semuanya sia-sia..

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.

Berlangganan ke Website via Email

Masukkan alamat email Anda untuk berlangganan artikel di website ini dan menerima pemberitahuan tulisan-tulisan baru melalui surel.

Bergabung dengan 210 pelanggan lain